piątek, 26 lipca 2013

Slow food dla zajętych kobiet

Oto plan na pięć świetnych niskokalorycznych posiłków dziennie przy minimalnym nakładzie czasu i wysiłku.

Lista zakupów:
MIĘSO
ü  600 g polędwicy wołowej, 600 g filetu z indyka, 600 g filetu z kurczaka
RYBY
ü  1 op. Wędzonego łososia, 2 puszki tuńczyka w sosie własnym, 1 op. Krewetek koktajlowych w zalewie
SYPKIE
ü  Brązowy ryż, gryczany makaron
WARZYWA I OWOCE
ü  Cukinia, por, cebula biała i czerwona, ogórek, rzodkiewka, szczypiorek, pomidorki koktajlowe, czosnek, ziemniaki, suszone pomidory, czarne oliwki, sałata zielona i lodowa, papryka czerwona i żółta, rukola, seler naciowy, awokado, pomarańcze, banany, maliny, truskawki, jagody, grejpfrut, cytryny, kiełki lucerny i słonecznika, pestki słonecznika i dyni, młody szpinak, marchewki, bazylia, rozmaryn, tymianek
NABIAŁ
ü  2 jogurty i 1 kefir naturalny, 1 śmietana, jajka, mleko 0,5%, mleko sojowe, ser feta, ser kozi, mozzarella, chudy twaróg
WĘGLINY
ü  200 g chudej szynki, 10 plasterków pepperoni
PIECZYWO
ü  Pieczywo pełnoziarniste, 1 po. Tortilli, 1 chlebek pita
MROŻONKI
ü  Mrożone grzyby, mrożona mieszanka warzywna, mrożone truskawki
INNE
ü  Musztarda Dijon, oliwa extra vergine, sos tysiąca wysp, płatki granola, ekstrakt wanilii, migdały, orzechy, miód

NIEDZIELA
PLAN. Zakupy zrobione. Zamarynuj wołowinę. Podziel indyka na 3 porcje i zamroź, a kurczaka na 2 porcje – jedną włóż do zamrażalnika, a drugą zamarynuj w soku z cytryny. Podczas kolacji zrób lunch na poniedziałek i zawiń w folię.

Menu:
Śniadanie
Tosty
>> Przygotuj 2 tosty z pełnoziarnistego pieczywa, dodaj liście sałaty rzymskiej, 4 plastry wędzonego łososia i ugotowane na twardo jajko. Popij zieloną herbatą.
Lunch
Risotto z indykiem i cukinią
100 g cukinii
50 g pora
150 g piersi z indyka
70 g brązowego ryżu
6 średniej wielkości pomidorków koktajlowych
1 łodyga selera naciowego
Oliwa
>>W minimalne osolonej wodzie ugotuj ryż. Warzywa obierz i pokrój w kostkę (pomidorki na połówki). Filet z indyka pokrój w nieduża kost­kę. Dopraw solą i pieprzem.
>> Rozgrzej patelnię na średnim ogniu z odrobiną oliwy. Wrzuć kostki indyka i smaż kilka minut, mieszając od czasu do czasu. Dorzuć wa­rzywa, a przed końcem smaże­nia dodaj pokrojone pomidorki. Wymieszaj wszystko z ugotowanym brązowym ryżem.
Kolacja
Stek z rozmarynem
600 g polędwicy wołowej (odkrój 3 steki, resztę odstaw)
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
2 ząbki czosnku (posiekanego)
2 łyżeczki rozmarynu
2 łyżeczki czarnego pieprzu
>> Mięso włóż do marynaty z reszty składników.
>> Na patelnię wrzuć 2 gałązki rozmarynu i usmaż 2 steki ok. 3 min z każdej strony, a następnie odstaw na 10 minut. Jeden stek przełóż na talerz, drugi pokrój w paski na lunch w poniedziałek, a resztę mięsa (i 1 surowy stek) zostaw w ma­rynacie i schowaj do lodówki.
>> Podawaj z zieloną sałatą i winegretem.

Wartości odżywcze (łącznie z przekąskami): 1828 kcal, 111 g białka, 212 g węglowo­danów, 54,5 tłuszczu, 22 g błonnika.

Przekąska 1
Mix z adwokado
Na pełnoziarnistej kromce połóż zmiksowaną pastę z 1 adwokado, 1 pomidora bez skórki, świeżej bazylii i skrop sokiem z cytryny.
Przekąska 2
Koktajl bananowy
Zmiksuj 400 ml niskotłuszczowego jogurtu, 2 banany ½ szklanki kawałków ananasa oraz 8 kostek lodu.

PONIEDZIAŁEK
PLAN. Robiąc kolację, upiecz dwa ziemniaki ekstra - na później (zanim włożysz je do lodówki, obierz ze skórki). Przełóż porcję indyka z zamrażalnika do lodówki.

Menu:
Śniadanie
Kanapki
2 kromki chleba pełnoziarnistego, niskosodowego
2 plastry chudego twarogu
szczypiorek
rzodkiewka
zielona sałata
<<Takie kanapki nie wymagają żadnego smarowidła, ale jeżeli nie potrafisz się bez niego obejść, użyj margaryny bez utwardzonych tłuszczów.
>>Jeżeli zrobisz jedną kanapkę więcej, możesz ją zabrać do pracy - jako doskonałą przekąskę.
Lunch
Tortilla z wołowiną
pełnoziarnista tortilla usmażony stek (z niedzieli)
30 g mozzarelli (pokrojonej)
¼ szklanki mieszanki sałat
1/3  szklanki marchewki pokrojonej w cieniutkie paski
3 plastry pomidora
2 plasterki czerwonej cebuli
1 łyżeczka ostrej musztardy Dijon
>>Pokrój wołowinę w pa­ski, dodaj do pozostałych składników, zawiń w tortillę i zabierz ze sobą do pracy.
Kolacja
Filet faszerowany suszonymi pomidorami
200 g filetów z kurczaka
słoiczek suszonych pomidorów
sałata lodowa
pomidor
zielony ogórek
ser feta
czarne oliwki
gałązki tymianku i bazylii
>>Filety z kurczaka natnij i nafaszeruj suszonymi pomidorami, dopraw grubo zmielonym pieprzem gałązkami bazylii i tymianku. Zalej oliwą z suszonych pomidorów i marynuj przynajmniej 30 mi­nut. Następnie włóż do rękawa piekarniczego i piecz w tem­peraturze 160 st. C przez około 12 minut , włączonym termobiegiem. Wymieszaj składniki do sałatki greckiej według pro­porcji, które lubisz. Przy okazji upiecz w piekarniku 2 ziemniaki w folii i przechowaj je w lodów­ce - przydadzą się w środę.

Wartości odżywcze (łącznie z przekąskami): 1686 kcal, 108 g białka, 66 g węglowo­danów, 25,3 g tłuszczu, 30,9 g błonnika.

Przekąska 1
Koktajl
Zmiksuj ½ szklanki waniliowego mleka sojowego, po pół szklanki jagód i malin, pół banana i 2 łyżki migdałów.
Przekąska 2
Krewetki z sosem
55 g gotowanych krewetek koktajlowych z 1 łyżką stołową sosu Tysiąc Wysp.

WTOREK
PLAN. Rano ugotuj mieszankę warzywną na parze, dopraw sosem i zapakuj do pudełka na lunch. Wyjmij kurczaka z zamrażalnika.

Menu:
Śniadanie
Omlet z kiełkami
>>Roztrzep jajka z kiełkami lucerny, słonecznika i pa­skami chudej szynki. Wylej na patelnię i zrób omlet.
Lunch
Warzywa na parze
>>250 g mieszanki warzyw­nej ugotuj na parze. 4 łyżki jogurtu wymieszaj z ząbkiem czosnku.
Kolacja
Ossobuco z indyka
>> 100 g marchwi, 50 g pietruszki, 100 g selera naciowego, 1 cebulę, 2 ząbki czosnku i jedną obraną pomarańczę pokrój w kostkę i obłóż filet z indyka w brytfance. Dodaj liść laurowy i ziele angielskie, duś z odrobiną wody w piekar­niku w 180 st. C przez godzinę.

Wartości odżywcze: 1264 kcal, 100 g białka, 87 g węglowoda­nów, 51 g tłuszczu, 38 g błonnika.

Przekąska 1
Sałatka włoska
Zmieszaj 45 g szynki pokrojonej w paski, 30 g mozzarelli, 4 plastry pepperoni, 8 plasterków papryki, 4 pomidorki koktajlowe, 8 plastrów czerwonej cebuli. Polej 1 łyżką sosu winegret.
Przekąska 2
Shake truskawkowy
Zmiksuj 400 ml jogurtu naturalnego i 300 g mrożonych truskawek.

ŚRODA
PLAN. Robiąc kolację, zrób od razu lunch na czwartek. Ugotuj więcej ryżu.

Menu:
Śniadanie
Z patelni
1 plaster pieczeni z indyka (z wtorku)
1 ziemniak pieczony (z poniedziałku)
2 białka kurze
¼ szklanki pokrojonej cebuli
¼ szklanki pokrojonej papryki
Suszony tymianek, sól do smaku, łyżka oliwy
>>Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć paprykę i cebulę, doprowadzając do miękkości. Odsuń na brzeg patelni, następnie dorzuć pokrojonego w kawałki ziemniaka, zrumień i dodaj pieczeń z indyka. Wlej białka i mieszaj, aż się zetną. Przed podaniem dopraw tymiankiem i solą. Możesz jeść z dodatkiem sosu pomidorowego.
Lunch
Sałatka z tuńczyka
185 g tuńczyka z puszki w sosie własnym
2 łyżki pokrojonej pieczonej papryki ze słoika
1 łyżka pokrojonych karczochów z zalewy
½ łyżki kaparów
1 łyżka soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól i pieprz do smaku
>>Zmieszaj składniki. Zjedz z pełnoziarnistymi tostami (sałatką może być przechowywana w lodówce nie dłużej niż 48 godzin).
Kolacja
Filet z grilla
1 łyżeczka chili
1 łyżeczka papryki
½ łyżeczki granulowanej cebuli i czosnku
¼ łyżeczki soli
¼ łyżeczki kminku
450 g filetów z kurczaka, pokrojonych w paseczki 2,5 cm
1 łyżeczka oliwy
>>Do miski wlej oliwę, wsyp zmieszane przyprawy i obtocz dokładnie każdy kawałek mięsa.
>>Grilluj mięso ok. 2-3 minut z każdej strony, tak by po przekrojeniu nie było różowe w środku. Mniej więcej jedną trzecią zostaw na dzisiejszą kolację, a resztę przechowaj w próżniowo zamykanym pojemniku w lodówce. Podawaj z ½ szklanki brązowego ryżu oraz 1 ½ szklanki dowolnych warzyw.

Wartości odżywcze (łącznie z przekąskami): 1480 kcal, 117 g białka, 124 g węglowo­danów, 47 g tłuszczu, 38 g błonnika.

Przekąska 1
Chrupiący jogurt
225 g naturalnego niesłodzonego jogurtu + siekane orzechy, migdały, miód i pestki dyni.
Przekąska 2
Kieszeń z niespodzianką
Do połówki podgrzanej, pełnoziarnistej pity wrzuć ½ łyżki masła orzechowego i 2 łyżki jogurtu waniliowego zmieszanego z połówką pokrojonego banana.

CZWARTEK
PLAN. Usmaż paski wołowiny i ugotuj al dente makaron, które zjesz jutro na lunch.

Menu:
Śniadanie
Jogurt z granolą
>>180 g jogurtu naturalnego wymieszaj z płatkami granoli i malinami. Do tego 1 kromka pełnoziarnistego pieczywa z 2 plasterkami chudej szynki i pomidorem.
Lunch
Sałatka z kurczakiem
>>Zmieszaj połowę porcji kurczaka z poprzedniego dnia z 4 szklankami szpinaku. ½ szklanki pomidorowej salsy i 30 g niskotłuszczowego żółtego sera w kostkach. Polej winegretem dopiero w pracy.
Kolacja
Sałatka z ryżem
>>Zmieszaj ¼ szklanki brązowego ryżu z 85 g tuńczyka, 1 ½ szklanki pokrojonego młodego szpinaku, ½ szklanki pomidorów cherry, 2 łyżki sosu winegret, 2 łyżki soku z cytryny.

Wartości odżywcze: 1103 kcal, 93 g białka, 98 g węglowo­danów, 34 g tłuszczu, 32,5 g błonnika.

Przekąska 1
Pita z hummusem
Do połówki pity zapakuj 3 łyżki hummusu, 4 plastry ogórka, 4 plastry pomidora, ½ szklanki kiełków.
Przekąska 2
Kanapka z ogórka
Między dwa plastry (cięte na długość) ogórka włóż plaster pieczeni z indyka, a wierzch posmaruj 2-3 łyzkami hummusu.

PIĄTEK
PLAN. Po prostu ciesz się jedzeniem.

Menu:
Śniadanie
Jajecznica z rukolą
>> 2 jajka
obrany pomidor
rukola
kromka pieczywa pełnoziarnistego, niskosodowego
plaster chudej wędliny
rzodkiewka
Lunch
Gryczany makaron z wołowiną
>> stek z marynowanej polędwicy (z niedzieli)
100 g makaronu gryczanego
1 papryka czerwona i żółta oliwa
ostry sos jalapeno
jasny sos sojowy

Mięso pokrój w paski, pod­smaż, dodaj pokrojoną papry­kę, odrobinę sosu jalapeno i sojowego. Wymieszaj z ugo­towanym makaronem.
Kolacja
Szybkie burrito
reszta grillowanego kurczaka (ze środy)
1 pełnoziarnista tortilla
1 łyżka kwaśnej śmietany 10%
30 g sera żółtego o obniżonej zawartości tłuszczu (utartego)
1/3 szklanki salsy pomidorowej
1/3 szklanki mieszanki sałat
2 łyżki sosu taco
>> Odgrzej kurczaka w ku­chence mikrofalowej (kil­ka razy po 15 s). Połóż tortillę na patelni i delikatnie podgrzej, aż będzie ciepła.
>> Połóż tortillę na dużym talerzu i wiej śmietanę na środek, rozsmaruj grzbie­tem łyżki. Połóż mięso, ser, sal­sę pomidorową, a na wierzch mieszankę sałat. Dopraw so­sem taco. Zwiń całość.

Wartości odżywcze: 1596 kcal, 123 g białka, 143 g węglowo­danów, 57 g tłuszczu, 33,5 g błonnika.

Przekąska 1
Koktajl z ogórka
Wymieszaj 400 g kefiru naturalnego ze startym ogórkiem, posiekanym koperkiem i pieprzem cytrynowym.
Przekąska 2
Sałatka owocowa
Owoce egzotyczne z puszki wymieszaj z łyżką miodu i kilkoma pokruszonymi orzechami włoskimi.

SOBOTA
PLAN. Zrób listę produktów, które będą Ci potrzebne na cały przyszły tydzień, i jedź do sklepu.

Menu:
Śniadanie
Z blendera
>>Wrzuć do blendera 2/3 mrożonych malin, 115 g niskotłuszczowego jogurtu naturalnego, ¼ szkl. sojowego mleka o smaku waniliowym, łyżkę kakao, 2 ½ łyżki migdałów i opcjonalnie 4 kostki lodu.
Lunch
Sałatka
2 szklanki młodego szpinaku
2/3 szklanki papryki (najlepiej w kilku kolorach) pokrojonej w paski
¼  szklanki pokrojonej w piórka perłowej cebuli
115 g chudej szynki pokrojonej w paski
60 g mozzarelli (najlepiej o ob­niżonej zawartości tłuszczu) - pokrojonej
30 g chudej pepperoni w pla­sterkach
½  szklanki pomidorków
>>Zmieszaj składniki i do­praw winegretem.
Kolacja
Pieczeń wołowa z borowikami
250 g marynowanej wołowiny
100 g borowików (mrożonych)
1 ziemniak (masz w lodówce)
1 biała cebula
Oliwa
Śmietana 18%
Zielona pietruszka
>>Wołowinę osusz z marynaty i piecz w folii aluminiowej w temperaturze 200 stopni. Na 10 minut przed końcem wstaw do piekarnika ziemniaka.
>>Cebulę pokrój w kostkę, podsmaż oliwie wraz z rozmrożonymi grzybami. Zalej śmietanę, zagotuj i dodaj posie­kaną zieloną pietruszkę.

Wartości odżywcze (łącznie z przekąskami): 1651 kcal, 107 g białka, 204 g węglowo­danów, 42 g tłuszczu, 37 g błonnika.

Przekąska 1
Czekolada z bananem
Napój czekoladowy light zagryziony średnim bananem.
Przekąska 2
Coś z zapasów z lodówki
Porcja mięsa, 30 g mozzarelli i 1/3 szkl. warzyw polanych 1 łyżką dressingu.

... I CO DALEJ? Tak samo, tylko lepiej. Stopniowo nabierzesz wprawy w układaniu listy zakupów. Żeby się nie nudzić, możesz zastąpić jedne składniki drugimi.

MIĘSO
>>Zamarynuj i upiecz chude mięso w niedzielę, j a potem używaj go do kanapek, sałatek czy do pizzy przez cały tydzień.
SERY
>> Urozmaicisz smak sałatek czy innych przekąsek, dodając do nich sery o wyrazistym aromacie np. gorgonzolę.
ORZECHY
>> Garść orzechów czy pestek może być zdrową przekąską, a dodana do sałatek wzbogaci ich smak i wartość odżywczą.
PRZEKĄSKI
>> Miej zawsze pod ręką batonik proteinowy. Polecamy te ze sklepów dla sportowców – mają naprawdę mało kalorii.
ZAKUPY
>> Nawyk chodzenia na zakupy z listą pozwoli Ci zaoszczędzić czas i pieniądze. A co więcej, pomoże kontrolować wagę.

Źródło: Women's Health

2 komentarze:

  1. Bardzo ciekawy plan, spróbuję! Pozdrawiam, M.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przez wiele lat próbowałam diet, zaczynając od Dukana, po kopenhaską i south beach i inne cuda, nie wspominając o tabletkach na odchudzanie. Efekty raz były, a raz nie, ale rozregulowałam sobie całkowicie metabolizm i zdrowie też. Nie idźcie taką drogą, jest tylu fachowców dzisiaj, którzy potrafią pomóc także leniom, jak i osobom chorym np. na Hashimoto. Lepiej dwa razy pomyśleć i wybrać dobrego dietetyka online

    OdpowiedzUsuń