poniedziałek, 8 lipca 2013

Poczuj lekkość

Chciałbyś zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ale nie uśmiecha Ci się ograniczanie posiłków? Da się zrobić. Oto sposób. J

Są tylko dwa sposoby na zgubienie tłuszczu: więcej spalać albo mniej jeść. Nikt nie lubi słyszeć, że powinien się ograniczać. Na szczęście kontrola wagi to bardziej sprawa umysłu niż ciała „Obecność pożywienia w ustach, żołądku i przewodzie pokarmowym generuje sygnały krążące między mózgiem a jelitami – mówi dr Timm Finnigan, dietetyk. – Pokarmy wpływające na te sygnały mogą nam pomóc jeść mniej albo spalać więcej kalorii”. Jeśli chcesz się pożegnać z nadwagą na dłużej, potrzebujesz czegoś więcej niż kilku sztuczek w diecie. Dieta pomagająca pozbyć się tłuszczu to połowo sukcesu. Drugą znajdziesz na siłowni.

Chili do stłumienia głodu

Polewanie języka ognistym chili dla poskromienia apetytu może brzmieć okrutne, ale ma swoje naukowe uzasadnienie. Udowodnili to dzielni Duńczycy, opisani w magazynie „Clinical Nutrition”, którzy sprawdzili to na własnej skórze, dodając do każdego posiłku strzał kapsaicyny.
                                               2,3 kg
                O tyle dodatkowo schudniesz w ciągu
                miesiąca, jeśli do każdego posiłku
                dodasz szczyptę chili.

Groszek dla uczucia pełności
Groch i fasola są bogate w rozpuszczalne włókna, które dają uczucie sytości odpowiadają za nadprodukcję wiatrów. Hiszpańskie badania przeprowadzone na 200 osobach z nadwagą wykazały, że włączając groch i fasolę do diety, na cztery miesiące można zrzucić około 5 kg. To całkiem sporo, jak na tam małe warzywka.

Kwas do spalania tłuszczu
Naukowcy odkryli, że CLA – rodzaj kwasu tłuszczowego występującego w jagnięcinie, wołowinie i produktach mlecznych – ma zdolność do uwalniania tłuszczu. „British Journal of Nutrition” podaje, że ludzie przyjmujący skoncentrowane CLA przez 6 miesięcy zauważyli czteroprocentową redukcję tkanki tłuszczowej, przede wszystkim z nóg.

Jajka dla uczucia sytości
Porzuć croissanty na rzecz jajek sadzonych – to sugestia badaczy cytowanych w „Nutririon Research Journal”. Porównali oni skutki jedzenia tych dwóch produktów na śniadanie. Abstrahując od zawartości tłuszczu, wypieki podniosły poziom glukozy we krwi, a w rezultacie badani zjadali więcej. Natomiast jajka wpłynęły na zmniejszenie całodziennej dawki kalorii dzięki wysokiej zawartości białek, które sprawiają, że dłużej czujesz się najedzony

Wodorosty dla ograniczenia kalorii

Wrzuć do zupy trochę kombu, znanego również jako jadalne wodorosty. Badacze z Sheffield Hallam University odkryli, że u osób, które dołożyły je do swojej zwykłej diety, ilość przyjmowanych dziennie kalorii spadła o siedem procent. Wodorosty sprawiają, że jedzenie wolnej przesuwa się w układzie pokarmowym – im wolniej się rusza, tym mniej zjesz.
                                               75 %
                Ilość dotychczasowego jedzenia, jakie
                będzie co wystarczało, gdy do diety
                               dodasz kombu.


Probiotyki dla przyjaznych bakterii

Niemieccy naukowcy odkryli, że ludzie z nadwagą nie mają zrównoważonego poziomu bakterii w jelitach, co sprawia, że wolniej spalają kalorie. Bakterie w jelitach szczupłych radzą sobie z tym o wiele lepiej. Jeśli należysz do pierwszej grupy, zadbaj więc o dzienną dawkę probiotyków.
                                               5%
                Tyle tłuszczu pozbyli się Japończycy,
                którzy przez 12 tygodni przyjmowali
                               probiotyki


Makaron na mięśnie

Negatywnym skutkiem utraty tłuszczu jest uszkodzenie tkanki mięśniowej. Na szczęście badania opublikowane w magazynie „DIabetes, Obesity and Metabolism” dowiodły, że jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym przyspiesza spalanie tłuszczu przy jednoczesnym oszczędzaniu mięśni. Jedz makaron ai dente (pełnoziarnisty), warzywa, płatki owsiane, bogate w błonnik pieczywo i nie martw się o mięśnie.
Categories: , , ,

0 komentarze:

Prześlij komentarz