Chciałbyś zrzucić
kilka zbędnych kilogramów, ale nie uśmiecha Ci się ograniczanie posiłków? Da
się zrobić. Oto sposób. J
Są tylko dwa sposoby na zgubienie tłuszczu: więcej spalać albo mniej jeść. Nikt nie
lubi słyszeć, że powinien się ograniczać. Na szczęście kontrola wagi to
bardziej sprawa umysłu niż ciała „Obecność
pożywienia w ustach, żołądku i przewodzie pokarmowym generuje sygnały krążące
między mózgiem a jelitami – mówi dr Timm Finnigan, dietetyk. – Pokarmy
wpływające na te sygnały mogą nam pomóc jeść mniej albo spalać więcej kalorii”.
Jeśli chcesz się pożegnać z nadwagą na dłużej, potrzebujesz czegoś więcej niż
kilku sztuczek w diecie. Dieta pomagająca pozbyć się tłuszczu to połowo
sukcesu. Drugą znajdziesz na siłowni.
Chili do
stłumienia głodu
Polewanie języka ognistym chili dla poskromienia apetytu
może brzmieć okrutne, ale ma swoje naukowe uzasadnienie. Udowodnili to dzielni
Duńczycy, opisani w magazynie „Clinical Nutrition”, którzy sprawdzili to na
własnej skórze, dodając do każdego posiłku strzał kapsaicyny.
2,3 kg
O
tyle dodatkowo schudniesz w ciągu
miesiąca,
jeśli do każdego posiłku
dodasz
szczyptę chili.
Groszek dla
uczucia pełności
Groch i fasola są bogate w rozpuszczalne włókna, które
dają uczucie sytości odpowiadają za nadprodukcję wiatrów. Hiszpańskie badania
przeprowadzone na 200 osobach z nadwagą wykazały, że włączając groch i fasolę
do diety, na cztery miesiące można zrzucić około 5 kg. To całkiem sporo, jak na
tam małe warzywka.
Kwas do spalania
tłuszczu
Naukowcy odkryli, że CLA – rodzaj kwasu tłuszczowego
występującego w jagnięcinie, wołowinie i produktach mlecznych – ma zdolność do
uwalniania tłuszczu. „British Journal of Nutrition” podaje, że ludzie
przyjmujący skoncentrowane CLA przez 6 miesięcy zauważyli czteroprocentową
redukcję tkanki tłuszczowej, przede wszystkim z nóg.
Jajka dla uczucia
sytości
Porzuć croissanty na rzecz jajek sadzonych – to sugestia
badaczy cytowanych w „Nutririon Research Journal”. Porównali oni skutki
jedzenia tych dwóch produktów na śniadanie. Abstrahując od zawartości tłuszczu,
wypieki podniosły poziom glukozy we krwi, a w rezultacie badani zjadali więcej.
Natomiast jajka wpłynęły na zmniejszenie całodziennej dawki kalorii dzięki
wysokiej zawartości białek, które sprawiają, że dłużej czujesz się najedzony
Wodorosty dla ograniczenia
kalorii
Wrzuć do zupy trochę kombu, znanego również jako jadalne
wodorosty. Badacze z Sheffield Hallam University odkryli, że u osób, które
dołożyły je do swojej zwykłej diety, ilość przyjmowanych dziennie kalorii
spadła o siedem procent. Wodorosty sprawiają, że jedzenie wolnej przesuwa się w
układzie pokarmowym – im wolniej się rusza, tym mniej zjesz.
75 %
Ilość
dotychczasowego jedzenia, jakie
będzie
co wystarczało, gdy do diety
dodasz
kombu.
Probiotyki dla
przyjaznych bakterii
Niemieccy naukowcy odkryli, że ludzie z nadwagą nie mają
zrównoważonego poziomu bakterii w jelitach, co sprawia, że wolniej spalają
kalorie. Bakterie w jelitach szczupłych radzą sobie z tym o wiele lepiej. Jeśli
należysz do pierwszej grupy, zadbaj więc o dzienną dawkę probiotyków.
5%
Tyle
tłuszczu pozbyli się Japończycy,
którzy
przez 12 tygodni przyjmowali
probiotyki
Makaron na mięśnie
Negatywnym skutkiem utraty tłuszczu jest uszkodzenie
tkanki mięśniowej. Na szczęście badania opublikowane w magazynie „DIabetes, Obesity
and Metabolism” dowiodły, że jedzenie produktów o niskim indeksie glikemicznym
przyspiesza spalanie tłuszczu przy jednoczesnym oszczędzaniu mięśni. Jedz
makaron ai dente (pełnoziarnisty), warzywa, płatki owsiane, bogate w błonnik
pieczywo i nie martw się o mięśnie.
0 komentarze:
Prześlij komentarz